Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is ontstemd over de megabonus van 33 miljoen euro die de top van Rabobankdochter Robeco meekreeg bij de verkoop van Robeco aan het Japanse Orix.
Dat De Nederlandsche Bank (DNB) de bonussen goedkeurde noemt hij onverstandig en in strijd met de eigen regels. Hij gaat DNB om opheldering vragen.
Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z in reactie op berichtgeving van RTL Nieuws over de bonussen. “Dit is zo’n groot bedrag en daarvoor toestemming verlenen is in strijd met de eigen regels, onverstandig en gaat in tegen de tijdgeest”, zei Dijsselbloem.
Dijsselbloem wist niet van de bonussen, hij werd er dinsdag door verrast. Het besluit erover is genomen in de tijd dat zijn voorganger Jan Kees de Jager nog minister was. Dijsselbloem weet niet of DNB het aan De Jager heeft gemeld. “Als het mij was voorgelegd, had ik gezegd: dit lijkt me onverstandig, dit moeten we niet doen. In het licht van de huidige financiële en economische crisis is dit niet uit te leggen.”
Voor Dijsselbloem zijn de Robeco-bonussen aanleiding om tempo te maken met wetgeving die de bonussen in de financiële sector maximeert op 20 procent van het vaste salaris. Die wet moet ook gaan gelden voor alle Nederlandse banken, dus ook die geen staatssteun hebben ontvangen.
Bonus Robeco
Volgens RTL Nieuws is deze bonus "een soort afscheidscadeautje" van Rabo aan de bestuurders van Robeco. Het zou gaan om 53 bestuurders en andere topmensen. Met het geld moesten cruciale medewerkers van Robeco overgehaald worden aan te blijven tot de overname door de Japanse investeringsmaatschappij Ornix helemaal rond was.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil weten hoe het kan dat toezichthouder De Nederlandsche Bank de bonus heeft goedgekeurd hoewel hij indruist tegen de regels rond het beloningsbeleid.
Rabobank verkocht vermogensbeheerder Robeco eerder dit jaar, mede om dat de grootste bank van Nederland zich wil concentreren op kernactiviteiten en zijn financiële buffers moet versterken.
Bij de overname spraken Rabobank en de Japanse vermogensbeheerder Orix af dat de Japanners 90 procent van de aandelen Robeco, ofwel ruim 4 miljoen stuks, kopen voor 1,94 miljard euro. De resterende 10 procent van de aandelen blijft in handen van Rabobank, die als onderdeel van de betaling voor 150 miljoen euro aan
aandelen Orix krijgt.
Robeco naar Japanse partij
Orix kan met Robeco, de grootste aankoop in zijn bestaan, de hele wereld bestrijken. De Japanners zijn nu vooral actief in Azië en het Midden-Oosten. Robeco heeft in die regio's ook een aantal kantoren, maar richt zich vooral op Europa en de Verenigde Staten.
Bestuursvoorzitter Roderick Munsters, die met zijn managementteam aanbleef, zag "solide groeimogelijkheden'' voor Robeco onder de vleugels van Orix. Hij wees onder meer op het feit dat Japanners een zeer spaarlustig volk zijn en wil met zijn beleggingsproducten inspelen op die omvangrijke tegoeden. Orix liet eerder al weten met de aankoop een "stevige" omzetgroei te verwachten.
Robeco werd in 1929 opgericht. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Rotterdam en beschikt over een wereldwijd beheerd vermogen van zo'n 189 miljard euro. In 2011 was dat nog 150 miljard euro. De nettowinst steeg van 134 miljoen euro in 2011 naar 197 miljoen euro vorig jaar. Er werken meer dan 1600 mensen in 14 landen.
Orix werd opgericht in 1964. Het concern, onder leiding van Yoshihiko Miyauchi, is actief in 27 landen en heeft bijna 19.000 medewerkers. Het bedrijf heeft een marktwaarde van omgerekend 8,7 miljard euro en haalde in de 9 maanden tot 31 december 2012 een nettowinst van 729 miljoen euro op een omzet van 6,3 miljard euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl